Τι να προσέξω στην μπαταρία του αυτοκινήτου μου φέτος το καλοκαίρι

07 Ιουνίου 2021

Με την επάνοδο του καλοκαιριού να πλησιάζει και ειδικότερα με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συντήρηση της μπαταρίας του οχήματος μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Μάλιστα, έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας τι πρέπει να προσέξουμε στην μπαταρία του οχήματος μας.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι η μπαταρία χρειάζεται φροντίδα μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως χαμηλές. Ωστόσο, ο πιο επικίνδυνος εχθρός για την μπαταρία ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσικλέτας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες.

Στερεοτυπικά επικρατεί η ιδέα πως το όχημα μας δεν χρειάζεται να δουλέψει «σκληρά» για την εκκίνησή του το καλοκαίρι. Με αυτήν τη σκέψη όμως απορρίπτονται σημαντικά γεγονότα που κατέχουν κρίσιμο ρόλο σχετικά με την «υγεία» της μπαταρίας μας.

Τι μπορεί να συμβεί στις μπαταρίες των αυτοκινήτων τους καλοκαιρινούς μήνες;

Θειίκωση: Η μπαταρία αποφορτίζεται πλήρως. Το διάλυμα του ηλεκτρολύτη διασπάται και μετατρέπεται σε κρυστάλλους θειικού μολύβδου που επικαλύπτουν τις πλάκες των μπαταριών, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ισχύς και η διατήρηση της φόρτισης.

Συμβουλή: Μην επιτρέπετε την αποκλειστική φόρτιση της μπαταρίας σας από το δυναμό του αυτοκινήτου σας. Καταρχάς, η φόρτιση θα φτάσει μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της και εν συνεχεία ο συναγερμός, οι trackers και οι λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές θα αποφορτίσουν τελείως την μπαταρία σας.

Υπερθέρμανση: Μία ασταθής και ανεξέλεγκτη φόρτιση μπορεί να προκαλέσει την απώλεια υγρών και λόγω υπερθέρμανσης (θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 25 βαθμούς Κελσίου) οι μπαταρίες των αυτοκινήτων καταστρέφονται από το στέγνωμα των κελιών.

Συμβουλή: Φροντίστε να φορτίζετε την μπαταρία σας σε χαμηλότερη τάση, προκειμένου να αποφύγετε τον «θάνατο» της μπαταρίας σας.

Αν θέλετε να αποφύγετε όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με την μπαταρία του αυτοκινήτου σας τους καλοκαιρινούς μήνες, προβείτε σε έναν έλεγχο της στάθμης του ηλεκτρολύτη (σε περίπτωση μπαταρίας ανοικτού τύπου ή χαμηλής συντήρησης), εξετάστε το σύστημα φόρτισης του οχήματος αλλά και την εκκίνηση του με ένα ειδικό μηχάνημα διάγνωσης.

Στην περίπτωση, όμως, που «μείνετε» από μπαταρία, μην ανησυχήσετε, διότι η STANDARD έχει προνοήσει με την υπηρεσία delivery που παρέχει. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα έρθει άμεσα στον χώρο σας, θα τοποθετήσει την μπαταρία σας και θα ελέγξει αν δουλεύει σωστά το δυναμό του αυτοκινήτου σας.