Πώς μπορώ να ελέγχω την τάση της μπαταρίας του αυτοκινήτου μου;

11 Αυγούστου 2020

Μπορούμε με απλούς τρόπους να μετρήσουμε εύκολα την τάση (άρα και το επίπεδο φόρτισης) της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας:

  • Η απλούστερη βέβαια περίπτωση είναι να υπάρχει ένδειξη στο καντράν ή έστω κρυμμένη σε κάποιο από τα μενού του αυτοκινήτου. Αν και κάτι τέτοιο είναι σχεδόν κανόνας σε φορτηγά και βαριά επαγγελματικά οχήματα, στα ΙΧ αυτοκίνητα είναι σχετικά σπάνιο.
  • Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να έχουμε ένδειξη από τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου, συνδέοντας στη θύρα OBD κάποιον αντάπτορα. Τέτοιου είδους εξαρτήματα κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία από κόστος, τρόπο σύνδεσης και δυνατότητες και μας παρέχουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για όλες σχεδόν τις παραμέτρους του οχήματος.
  • Συνήθως κάποιοι κατασκευαστές μπαταριών τοποθετούν ένα διάφανο κυκλικό πλαστικό «ματάκι» από όπου μπορούμε να δούμε πράσινο ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με το επίπεδο φόρτισης, βλέποντας με μία ματιά αν η τάση είναι καλή ή όχι αντίστοιχα.
  • Ο καλύτερος συνδυασμός απλότητας και αξιοπιστίας είναι η λύση του πολύμετρου. Ακόμα και ένα πολύ φθηνό θα μετρήσει άμεσα την τάση τόσο της μπαταρίας, όσο και του δυναμό (αν λειτουργεί ο κινητήρας).
  • Τέλος, τα περισσότερο εξειδικευμένα όργανα που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι οχημάτων δίνουν αξιόπιστες πληροφορίες για την εσωτερική αντίσταση, άρα και την υγεία της μπαταρίας.

Μην ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι αναντικατάστατη και λίγα λεπτά από το χρόνο μας για έναν δωρεάν έλεγχο της μπαταρίας και του συστήματος φόρτισης μπορεί να προλάβουν αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις!