Ποιά είναι η απόλυτα καλύτερη επιλογή μπαταρίας για αυτοκίνητο τεχνολογίας Startstop;

01 Δεκεμβρίου 2020

Στα Start & Stop αυτοκίνητα, για χάρη της οικονομίας και των χαμηλών εκπομπών ρύπων ο κινητήρας σβήνει με κάθε ευκαιρία στάσης του οχήματος. Το παραπάνω σε μία αστική διαδρομή χαμηλών ταχυτήτων και πολλών φαναριών ή/και διασταυρώσεων, μεταφράζεται σε τεράστιες απαιτήσεις από τη μίζα και κυρίως τη μπαταρία, απαιτήσεις που απαγορεύουν τη χρήση συμβατικών μπαταριών. Σημειώστε επίσης πως η αυξημένη αυτή καταπόνηση της μπαταρίας δε συμβαίνει σπάνια, αλλά σε καθημερινή βάση.


Τοποθετούνται 2 τεχνολογίες μπαταριών που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη χρήση, οι EFB και η σαφώς ανώτερη AGM.

 - H μπαταρία τεχνολογίας EFB αποτελεί μία επόμενη γενιά “τυπικής” μπαταρίας αυτοκινήτου, με βελτιώσεις που παρέχουν μεν αυξημένη αντοχή στην καταπόνηση του Start-Stop, αλλά δεν υποστηρίζουν λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας πχ από το φρενάρισμα.

 - Αντίθετα οι μπαταρίες AGM αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που καλείται να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις και καταπονήσεις των συστημάτων start-stop και της αποθήκευσης επιπλέον ενέργειας.

Σαν αποτέλεσμα, έχουν τελείως διαφορετική σχεδίαση και δομή. Ο ηλεκτρολύτης έχει αντικατασταθεί από ένα απορροφητικό στρώμα οξέος γυαλιού (Absorbent Glass Mat) που φορτίζεται πολύ ταχύτερα, έχει τουλάχιστον τριπλάσια διάρκεια ζωής και πολύ αυξημένη χωρητικότητα για το μέγεθος που καταλαμβάνει.

Χάρη στα παραπάνω το βάρος διατηρείται -αναλογικά με τη χωρητικότητα- σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας τη χρήση τους σχεδόν μονόδρομο σε μοντέλα με σπορ προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, λόγω της στερεής φύσης του ηλεκτρολύτη δεν έχει διαρροές, δε χρειάζεται συντήρηση και παρουσιάζει ασύγκριτα καλύτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας, συγκρινόμενο με τις «τυπικές» μπαταρίες.

Όλα αυτά βέβαια έρχονται με τίμημα το αυξημένο κόστος σε σχέση με όλες τις άλλες υπάρχουσες τεχνολογίες, αλλά στη Standard έχουμε τη δυνατότητα να σας καλύψουμε με ποιοτικές λύσεις AGM σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές!