Η διαδικασία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

22 Ιουλίου 2021

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται θεαματικά, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσθέτουν συνεχώς μοντέλα που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε σχετικά με την πραγματική οικονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα με την αυτονομία τους; Πόση ώρα χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προκειμένου να επαναφορτιστεί η μπαταρία του;

Σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το καύσιμο έχει αντικατασταθεί με μπαταρίες, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μπαταρίες τους φορτίζουν μέσω φορτιστών και μέσω της κίνησης του οχήματος.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει εξελιγμένες τεχνολογίες, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να επαναφορτίζουν ένα μέρος της μπαταρίας τους κατά τη διαδρομή ή κατά το φρενάρισμα, αποσκοπώντας κατά αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της αυτονομίας τους.

Ωστόσο, η εν λόγω ενέργεια δεν αρκεί για να γεμίσει η μπαταρία του οχήματος.

Η διάρκεια που χρειάζεται για να φορτιστεί πλήρως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

  • Το μοντέλο.
  • Την κατάσταση της μπαταρίας.
  • Τη μονάδα που θα χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση.

Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο 5ετίας από τη στιγμή που θα συνδεθεί σε μία απλή πρίζα, χρειάζεται κατά μέσο όσο 10 ώρες για να επιτευχθεί πλήρης φόρτιση.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν φορτιστές, που αποτελούν ειδικές συσκευές και παρέχουν ενισχυμένη φόρτιση με διαφορετικό τύπο ρεύματος. Επομένως, όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο συνδέεται σε ένα φορτιστή με σύστημα ελέγχου, θα χρειαστεί από 3,5 έως 7 ώρες.

Ωστόσο, η φόρτιση που πραγματοποιείται σε σταθμούς εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος είναι πολύ γρηγορότερη. Γίνεται λόγος για ειδικές μονάδες που η ανάπτυξη τους σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μειώνεται ο χρόνος φόρτισης από 20 έως και 45 λεπτά (αναλόγως πάντα το μοντέλο, την παλαιότητα του και την κατάσταση της μπαταρίας του).