Φθινόπωρο και συντήρηση μπαταρίας

04 Οκτωβρίου 2021

Το φθινόπωρο είναι μία ιδιαίτερη εποχή για το αυτοκίνητο. Οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται, η θερμοκρασία πέφτει, ο καιρός γίνεται υγρός και το φως της ημέρας σταδιακά μειώνεται. Καθώς το κλίμα μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση αλλά και την απόδοση του αυτοκινήτου, ο έλεγχος και η συντήρηση της μπαταρίας αυτήν την εποχή είναι μία απαραίτητη διαδικασία, η οποία προετοιμάζει το όχημα και για τον χειμώνα.

Τι όμως πρέπει να προσέξεις για να διασφαλίσεις την ομαλή λειτουργία της μπαταρίας;

7 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις:

  • Η μέτρηση της τάσης γίνεται με βολτόμετρο το οποίο πρέπει να δείχνει 12,40 volt ή περισσότερο.
  • Η στάθμη της μπαταρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείται στο μέγιστο. Μια όχι τόσο φορτισμένη μπαταρία έχει μειωμένη πυκνότητα ηλεκτρολυτών. Αυτό σημαίνει πως όσο η θερμοκρασία πέφτει, η πυκνότητα μειώνεται ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη μίζα.
  • Διατηρούμε την μπαταρία πλήρως φορτισμένη χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία. Έναν φορτιστή-συντηρητή μπαταρίας, ειδικά εάν διανύουμε συχνές και μικρές αποστάσεις.
  • Ο έλεγχος της στήριξης της μπαταρίας, είναι επίσης σημαντικός, καθώς η μπαταρία πρέπει να είναι γερά στερεωμένη στη βάση της.
  • Πρέπει να διατηρούμε σε καλή κατάσταση και τα εξαρτήματα που βρίσκονται γύρω από την μπαταρία (τα καλώδια και τους ακροδέκτες) για να διασφαλίζουμε ότι οι συνδέσεις είναι σφικτές και καθαρές. Αν υπάρξει διάβρωση γύρω από τους πόλους μπορείτε να την καθαρίσετε με μια σκληρή βούρτσα και μαγειρική σόδα με νερό.
  • Αν παρατηρήσουμε ότι η μπαταρία δυσκολεύεται, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας απογοητεύσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε καλύτερα να την αλλάξουμε σύντομα