2+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

17 Σεπτεμβρίου 2021

Ο κόσμος αλλάζει, μαζί και η αυτοκίνηση. Η κλιματική αλλαγή, τα τεχνολογικά άλματα και η ταχύτητα του ρυθμού ζωής στα αστικά κέντρα, ρίχνουν τους προβολείς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζουμε για αυτά;

H ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ήδη εδώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Εκεί όπου όλες οι προβλέψεις έπεσαν έξω όμως είναι η χρονική περίοδος της κυριαρχίας τους η οποία… έρχεται πολύ σύντομα καθώς οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, οδηγεί τους κατασκευαστές κατευθείαν στην ηλεκτροκίνηση. Πρόσφατα η Fiat ανακοίνωσε πως μέχρι το 2030 θα παράγει αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ακολουθώντας τις ανακοινώσεις των Ford, Volvo, MΙΝΙ, Alpine, Jaguar και Land Rover. Την αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την ηλεκτροκίνηση αποδεικνύουν και τα νούμερα των πωλήσεων: το 2020, αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκίνητων ήταν μειωμένες κατά 20%, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο κατά 43% συγκριτικά με το 2019. Αντίστοιχη είναι η εικόνα μέχρι στιγμής για το 2021, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών κατά 40% μέχρι το 2030, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2040 κάθε νέο αυτοκίνητο θα είναι ηλεκτρικό.

Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΚΛΕΙΔΙ” ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Η μπαταρία είναι η καρδιά του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Αν λοιπόν χρειάζεται να γνωρίζουμε ένα πράγμα για εκείνη, τότε αυτό είναι πως σχεδιάζεται με στόχο να ξεπεράσει την ωφέλιμη ζωή του οχήματος στο οποίο ανήκει. Η υποβάθμιση της μπαταρίας και η μείωση της χωρητικότητάς της σε βάθος χρόνου, δεν είναι στοιχεία που προβληματίζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, κι αυτό γιατί: αν και οι σημερινές μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν μόνο περίπου 1%-2% της χωρητικότητάς τους, αυτό επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά τους και τον στόχο να ξεπεράσουν την ωφέλιμη ζωή ενός οχήματος! Δυνατό παράδειγμα παραμένει η μπαταρία του μοντέλου Tesla S. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ταξίδι 500.000 μιλίων με την αρχική του μπαταρία είναι εφικτό γεγονός!

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός για να διατηρήσει την μακροζωία της είναι αν χρησιμοποιείται καθημερινά, ενώ αποδεδειγμένα, την επηρεάζουν οι κλιματικές συνθήκες και η τοποθεσία. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η φόρτισή της στην οποία ο ιδιοκτήτης του οχήματος πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή: μια μπαταρία EV φορτίζεται με ειδικό φορτιστή ή ταχυφορτιστή. Εάν η μπαταρία έχει αποφορτιστεί στο δρόμο, είναι απαραίτητο να βρεθεί σταθμός φόρτισης ενώ για μέγιστη απόδοση δεν θα πρέπει να φορτίζεται στο 100% της χωρητικότητάς της -η φόρτιση της μπαταρίας είναι καλό να κυμαίνεται μεταξύ 20% και 70-80%. Τόσο η πλήρης εκφόρτιση όσο και η πλήρης φόρτιση στο 100% μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη απώλεια των ιδιοτήτων της μπαταρίας.